Botwinka

Sklep

Chłodne oblicze zup

Babcia Zosia

18 września 2019

Jako, że gorące dni zbliżają się do nas wielkimi krokami, postanowiliśmy przygotować dla Was garść ciekawostek dotyczących chłodników. Nie ma nic lepszego i zdrowszego na upał niż miseczka orzeźwiającego wywaru z młodych buraków, śmietany i szczypiorku. To prawda, ale czy wiecie, czym jest tarator lub gazpacho?

Chłodnik litewski:

Jest najbardziej popularnym w Polsce chłodnikiem w skład którego wchodzą ugotowana uprzednio botwina, zsiadłe mleko wymieszane ze śmietaną oraz ulubiona kompozycja zieleniny (szczypiorek, koperek, lubczyk itp.). Pamiętajcie, że śmietanę wystarczy zastąpić niskotłuszczowym jogurtem, by cieszyć się dietetycznym, a przede wszystkim pysznym posiłkiem.

Gazpacho:

To tradycyjny, wywodzący się z Andaluzji chłodnik, którego głównymi składnikami są surowe warzywa, ocet, oliwa oraz chleb. Niegdyś poszczególne składniki krojono ręcznie, teraz używa się w tym celu blendera. Jeśli chcecie nadać gazpacho nieco elegancji, dodatki (np. kawałki chleba, orzechy, oliwki, jaja, szynkę) podajcie na osobnych miseczkach, tak by każdy mógł sięgnąć po to, co lubi najbardziej.

Zupa owocowa:

Do grona chłodników zaliczają się także zupy owocowe, które są idealnym pomysłem na pyszny posiłek dla naszych dzieci. Owoce zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów, które podobnie jak w przypadku tradycyjnych zup, po gotowaniu pozostają w wodzie. Przy odrobinie makaronu zupa owocowa będzie smakowitym, pełnoprawnym posiłkiem, który z pewnością zasmakuje każdemu członkowi rodziny.

Tarator:

Jest tradycyjnym chłodnikiem kuchni Bułgarskiej. W wersji light przygotowuje się go z jogurtu, wody, rozdrobnionego świeżego ogórka, oliwy, czosnku oraz zieleniny, w wersji normalnej ze zsiadłego mleka. Przygotowanie polega jedynie na doprawieniu i połączeniu wszystkich składników. Jeśli przyjmujecie u siebie wybrednych gości, dodajcie do taratora nieco posiekanych orzechów, by urozmaicić smak.

Chłodnik z jagodami:

Wytrawny chłodnik z dodatkiem jagód może wydawać się nie najlepszym pomysłem, ale w praktyce jego smak jest ciekawy i przyjemny dla podniebienia. Zamiast botwiny, dodajcie do jogurtu kilka garści tych owoców, a resztę dodatków skomponujcie według własnego uznania. My polecamy świeże ogórki i szczypiorek, albo kiełki z brokuła. Obowiązkowa pozycja dla ludzi poszukujących nowych smaków.