Burgery z kaszy jaglanej
Burgery z kaszy jaglanej to świetna propozycja na zdrowy i pożywny obiad czy przekąskę. Można jeść je na ciepło i zimno. Idealnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie czy wałówka do szkoły. Dziś na prośbę Babci Zosi swoim przepisem na te pyszne miniburgery podzieliła się autorka instagramowego bloga kulinarnego Ola Sadłowska.
2
60 min
Łatwy
Składniki
Domowe mini bułeczki (około 20 sztuk)
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
500 g mąki pszennej, czyli 3 szklanki (ewentualnie pół na pół z pełnoziarnistą) + trochę do podsypania
1 roztrzepane jajko
ziarenka czarnuszki
Zielony majonez
0,5 miękkiego awokado
2 łyżki miodu
3 łyżki delikatnej musztardy
sól i pieprz do smaku
Kotlety jaglane
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo
3 pomidory
ulubiony ketchup
sałata
ser żółty
Wykonanie
Drożdże umieszczamy w szklanej misce, dodajemy miód, łyżkę mąki oraz 2 łyżki wody. Składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Następnie rozczyn uzupełniamy pozostałą mąką, wodą, solą i oliwą. Składniki dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub hakiem). Miskę przykrywamy ściereczką i ponownie ostawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 180 stopni.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy z niego około 20 sztuk małych kuleczek i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie obficie sypiemy czarnuszką (dodatkowo można spryskać je zimną wodą – skórka będzie miała pięknie złoty kolor). Bułeczki pieczemy przez około 20 minut, a następnie wyjmujemy do całkowitego wystudzenia.
Mieszankę kaszy jaglanej gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy wystygnie, doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Następnie formujemy z niej tyle kotlecików, ile wyszło bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 8 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
W czasie pieczenia kotletów warto przygotować ekspresowy, zielony majonez. Wystarczy zmiksować w rozdrabniaczu awokado, miód, musztardę oraz sól i pieprz.
Na koniec bułeczki kroimy i każdą z części smarujemy majonezem. Na dolnych połówkach układamy umyte liście sałaty oraz ser żółty, następnie kotleciki, ketchup i plastry pomidorów. Całość przykrywamy górną połówką.
Miniburgery są gotowe, smacznego!