Kasza Jęczmienna z Soczewicą

Sklep

Burger wegetariański z konfiturą z czerwonej cebuli

Babcia Zosia

18 września 2019

Burger wegetariański, czyli kotlet z kaszy jęczmiennej i soczewicy, konfitura z czerwonej cebuli, sos na bazie pasty sezamowej tahini oraz wielka frajda z jedzenia :)

2

60 min

Łatwy

Składniki

Kotlety

1 torebka Kaszy jęczmiennej z soczewicą

1 jajko

ok. 5 łyżek bułki tartej

sól i pieprz

KONFITURA Z CEBULI

500g czerwonej cebuli

2 łyżki oleju

100 ml czerwonego wina

3 łyżki octu balsamicznego

2-3 łyżki cukru

sól i pieprz

SOS

opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok. 200g)

2 łyżki pasty sezamowej tahini

sok z 1/2 cytryny

sól i pieprz

DODATKI

1 duży pomidor

kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa)

4 duże bułki

Wykonanie

Przygotowanie Burgera można sobie ułatwić szykując większość rzeczy z wyprzedzeniem. Kaszę można ugotować nawet dzień wcześniej, podobnie jak przygotować sos, który dzięki temu będzie smaczniejszy, bo smaki będą miały czas, aby się przegryźć. Konfitura również może poczekać na właściwy moment, nawet 2-3 dni. Należy pamiętać, że wszystkie składniki należy przechowywać w lodówce.

Ugotować 1 torebkę Kaszy jęczmiennej z soczewicą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.

Podczas gdy kasza się gotuje można zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli. Cebulę obrać i pokroi w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, posolić i smażyć ok. 5-7 minut, aż zmięknie. Dodać wino i dusić na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodać ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Konfiturę smażyć, co jakiś czas mieszając, jeszcze ok. 10 minut, aż cukier się rozpuści, a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka można dodać trochę wody lub wina.

Gdy kasza wystygnie można zabrać się za przygotowanie kotletów. Do kaszy dodać jajko, 2-3 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku. Z kaszy uformować 4 duże kotlety, tak by pasowały do bułek, a następnie obtoczyć je w pozostałej bułce tartej. Kotlety można wsadzić do lodówki na kilkanaście minut, co sprawi, że jajko i bułka się zwiążą i będzie je łatwiej usmażyć. W tym czasie można przygotować sos do burgerów, czyli wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron na rumiany kolor. Bułki przekroić na pół, obie połówki posmarować sosem. Na dolną bułkę nałożyć liść sałaty, plaster pomidor, gorący kotlet, konfiturę i wszystko przykryć drugą połówką bułki.